Uprawa pasowa to technika uprawy uproszczonej. Przeprowadza się ją przed siewem m.in. kukurydzy, buraków, słonecznika i rzepaku. Polega ona na uprawianiu wyłącznie rzędu wysiewu za pomocą zębów lub talerzy. Resztki pożniwne pozostają na miejscu. Ma wiele zalet i daje plony równoważne z konwencjonalnymi metodami uprawy: oszczędność czasu, pieniędzy i nakładów, a także ochrona życia glebowego i struktury gleby. Zalety uprawy pasowej.
Uprawa pasowa połączona z nawożeniem miejscowym
W uprawie pasowej możliwe jest dodanie nawozu do uprawianego pasa przed siewem. Próby przeprowadzone przez Izbę Rolniczą wykazały, że wprowadzenie nawozu startowego (N-P) do łoża siewnego podczas uprawy pasowej zwiększyło plon kukurydzy o +3 t SM/rok1.
Rząd wysiewu i uprawa pasowa: niższe koszty siewu
Metody uprawy pasowej, w zależności od rodzaju gleby, mogą zaoszczędzić czas i znacznie zmniejszyć zużycie paliwa w porównaniu do konwencjonalnej orki. Ponadto udowodniono, że uprawa pasowa i inne metody uprawy minimalnej znacznie obniżają koszty siewu w porównaniu z orką i głębokimi metodami uprawy uproszczonej.
Oszczędzaj czas, uprawiając tylko rzędy wysiewu
W zależności od rodzaju gleby, możliwe jest wykonanie uprawy pasowej z prędkością od 6 do 12 km/h. Głęboko pracujący pług będzie poruszał się z prędkością około 8 km/h. Na glebach gliniastych, podobnie jak w przypadku metod konwencjonalnych, zalecane są 2 przejazdy Na glebach lekkich wystarczy jeden przejazd, aby przygotować podłoże dla siewnika
Uprawa pasowa: mniejsze zużycie paliwa
Maszyny do uprawy pasowej, posiadające mniej niż 8 sekcji, zużywają od 10 do 13 litrów na hektar. Metoda konwencjonalna z zastosowaniem pługa może z łatwością pochłonąć do 30 litrów na hektar2.
Niższe koszty siewu
Różne badania wykazały zalety uprawy minimalnej pod kątem zmniejszenia kosztów siewu. Technika uprawy w rzędach, taka jak uprawa pasowa, zmniejsza koszty o 30% w porównaniu do metody orkowej i o 20% w porównaniu do głębokiej uprawy uproszczonej ***3.
Zalety uprawy pasowej: korzyści agronomiczne
Ochrona życia glebowego i struktury gleby dzięki uprawie pasowej
W nieuprawionych pasach gleby, po siewie utrzymywana jest aktywność biologiczna i wilgotność gleby. Mikroorganizmy rozkładają materię organiczną wytwarzaną przez okrywę roślinną i resztki pozostawione na powierzchni. Zapewniają one zwięzłość agregatów glebowych, tworząc kompleks gliniasto-próchniczny, który jest korzystny dla wzajemnego oddziaływania roślin i gleby oraz odżywiania roślin.
Szybkie i równomierne wschody siewek
Uprawa rzędów wysiewu za pomocą zębów lub talerzy stwarza idealne warunki do szybkich i równomiernych wschodów wszystkich zasianych roślin. Dzięki optymalnemu kontaktowi nasion z glebą (rozdrobniona gleba) rozwój korzeni jest przyspieszony. Uprawa gleby w pasach ogrzewa glebę, aby zapewnić odpowiednie warunki do kiełkowania. Wilgoć dociera do korzeni od strony międzyrzędzi do uprawionego pasa.
Uprawa pasowa ogranicza erozję i wymywanie gleby oraz poprawia jej nośność
W nieuprawionych międzyrzędziach zostaje zachowana struktura gleby, a na powierzchni pozostają resztki pożniwne. Uprawa pasowa poprawia również nośność gleby. Na glebach pyłowych występuje mniejsze zaskorupianie. Na obszarach pagórkowatych problem erozji jest również znacznie ograniczony.
Źródła:
1 https://normandie.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Normandie/506_Fichiers-communs/PDF/CULTURES/Conservation_des_sols/Strip_Till/Note_technique_strip_till_-_Normandie.pdf
2 https://chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/National/002_inst-site-chambres/actu/2022/COC_2022_VF.pdf
3 https://centre-valdeloire.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Centre-Val-de-Loire/122_Inst-Centre-Val-de-Loire/Produire_Innover/Recherche_Innovation/CRA_PRDAR/PRDAR_Agronomie/2018/2018_Strip_till.pdf