Zbiór paszy

Produkcja wysokiej jakości paszy wymaga szczególnej uwagi na każdym etapie procesu zbioru. Koszenie musi być przeprowadzone we właściwym czasie, aby zapewnić optymalną zawartość suchej masy. Przetrząsanie równomiernie rozmieszcza paszę i ułatwia jej suszenie. Pokos łączy paszę i przygotowuje ją do prasowania. Wreszcie, belowanie ma kluczowe znaczenie dla uformowania gęstej, równej beli. Każdy etap jest zatem ważny w produkcji wysokiej jakości paszy i formowaniu idealnej beli.

Koszenie i zbieranie plonu

Czy pasza jest odkładana na całej szerokości kosiarki, czy bezpośrednio w pokosie? Pierwsza metoda jest częściej stosowana, ale pokos staje się coraz bardziej popularny ze względu na różnorodność odmi...

Idealna wysokość cięcia dla lepszego wzrostu roślin

Upewnij się, że cięcie jest tak dokładne, jak to możliwe, a następnie zadbaj o optymalny odrost. Istotą koszenia jest jego wysokość. Należy również pamiętać o następujących kwestiach: koszenie nieco w...

Prasowanie: 4 kroki do idealnej beli

Trawa została skoszona i osiągnięto odpowiedni procent suchej masy. Teraz nadszedł czas, aby sprasować, związać i owinąć bele. Jaki jest najlepszy sposób, aby to zrobić?...