Klucz do uzyskania czystej paszy: Hydropneumatyczne zawieszenie LIFT-CONTROL
Zmniejszenie ilości zanieczyszczeń w paszy z 4 do 2%, to oszczędności na poziomie 89 €/ha/rocznie*. Dzięki hydropneumatycznemu systemowi zawieszenia LIFT-CONTROL ograniczenie zanieczyszczeń w paszy nie stanowi już problemu. To więcej niż zwykłe zawieszenie, zamiast tradycyjnej sprężyny zastosowano tu akumulator azotowy.
Ślizgająca się po powierzchni pola belka tnąca w nieunikniony sposób natrafia na opór (1). Im większa siła działa na belkę tnącą, tym bardziej jest ona odciążana (2), co pozwala się jej dostosować do nierówności pola. Ma to dwie zalety: darń jest chroniona przed uszkodzeniem a do paszy przedostaje się mniej zanieczyszczeń.
Ponadto, regulacja systemu zawieszania jest bardzo łatwa i jest przeprowadzana z kabiny ciągnika.
*Naukowcy z Izby Rolniczej Weser Ems (Niemcy) przeprowadzili badanie w Niemczech, w regionie skoncentrowanym na produkcji pasz. Porównano 2 kiszonki, z których jedna zawierała 2% zanieczyszczeń, a druga 4%. Celem doświadczenia było oszacowanie wpływu zanieczyszczenia paszy na wyniki finansowe gospodarstwa mlecznego. Po zbadaniu wartości odżywczej kiszonki gorszej jakości, obliczona została wartość koncentratów potrzebnych do dodania w celu osiągnięcia identycznego poziomu produkcji.
Ślizgająca się po powierzchni pola belka tnąca w nieunikniony sposób natrafia na opór (1). Im większa siła działa na belkę tnącą, tym bardziej jest ona odciążana (2), co pozwala się jej dostosować do nierówności pola. Ma to dwie zalety: darń jest chroniona przed uszkodzeniem a do paszy przedostaje się mniej zanieczyszczeń.
Ponadto, regulacja systemu zawieszania jest bardzo łatwa i jest przeprowadzana z kabiny ciągnika.
*Naukowcy z Izby Rolniczej Weser Ems (Niemcy) przeprowadzili badanie w Niemczech, w regionie skoncentrowanym na produkcji pasz. Porównano 2 kiszonki, z których jedna zawierała 2% zanieczyszczeń, a druga 4%. Celem doświadczenia było oszacowanie wpływu zanieczyszczenia paszy na wyniki finansowe gospodarstwa mlecznego. Po zbadaniu wartości odżywczej kiszonki gorszej jakości, obliczona została wartość koncentratów potrzebnych do dodania w celu osiągnięcia identycznego poziomu produkcji.