Optymalne wykorzystanie paszy zapewnia większą swobodę doboru systemu żywienia. Stado otrzymuje paszę o stałej jakości przez cały rok, a straty są ograniczone do minimum.
Nasze wskazówki dotyczące przechowywania paszy przy jednoczesnym ograniczeniu strat
Kiszonka z zielonki jest powszechnie stosowaną paszą dla krów. Skoszoną paszę wystarczy zmagazynować w silosie oraz przykryć folią aby uzyskać wartościową paszę na cały rok. W celu maksymalnego wykorzystania przestrzeni oraz przygotowania dobrej jakości paszy ważne jest, aby szczelnie przykryć silos. Co więcej, bardzo trudno jest zakiszać trawę o zawartości suchej masy 45% lub więcej, ponieważ trudne jest jej prawidłowe zagęszczenie [1].
Owinięte bele są sposobem na pełną kontrolę dawki pokarmowej. Każda bela jest zasobem paszy, która pozostaje świeża i może być otwierana w dowolnym momencie. Dzięki owijaniu bel zaraz po ich sprasowaniu, przy użyciu prasy i owijarki, można uzyskać lepszą paszę i uniknąć strat. Wreszcie, belowanie to proces zbioru, który jest odpowiedni dla szerokiego zakresu zawartości suchej masy.
Tworzenie bel zapewniających stały poziom składników odżywczych
Podobnie jak w przypadku kiszonki składowanej w silosach, wartość odżywcza może się różnić w zależności od beli. Jednak w przeciwieństwie do kiszonki składowanej w silosach, możliwe jest uzupełnienie paszy belami pochodzącymi z różnych zbiorów, aby utrzymać spożycie energii oraz białka na stałym poziomie przez cały rok. Przechowywanie bel umożliwia bardziej precyzyjne zarządzanie dawką pod względem zawartości suchej masy i wartości odżywczej.
Zmniejszenie nakładu pracy
Infrastruktura, sprzęt i siła robocza mogą sprawić, że operacje związane z produkcją kiszonki będą kosztowne. Dzięki prasoowijarce KUHN pasza jest zbierana i przygotowywana do produkcji kiszonki czasie jednego przejazdu. W tym procesie bierze udział tylko jedna osoba, a na podwórzu nie jest potrzebna nic oprócz twardej powierzchni do przechowywania balotów.
Prosta obsługa
Bele są łatwe w użyciu, transporcie i przechowywaniu. Oczywiście istnieje szereg zaleceń mających na celu zapobieganie uszkodzeniom i optymalizację przechowywania. Gdy tylko stado wymaga karmienia: wybierz belę i otwórz ją. Owinięta bela jest otwierana w mgnieniu oka bez utraty paszy.
[1] Trouw Nutrition, "Najważniejsze wskazówki dotyczące dobrego zacisku kiszonki" < https://www.trouwnutrition.nl/News/de-belangrijkste-tips-voor-een-goede-graskuil/1553492 >.